2020-01-19 15:27
Γιώργος Αθ. Τσούτσος, πολιτικός επιστήμων
Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων που έρχονται στην Ελλάδα είτε ως μετανἀστες ειτε ως πρόσφυγες δημιούργησε πολλούς και εύλογουςπροβληματισμούς στην ελληνική κοινωνία. Στην Ευρώπη η παρουσία των μουσουλμάνων έχει φέρει στην επιφάνεια ποικίλα ζητήματα συνυπάρξεως με τους γηγενείς Ευρωπαίους λόγω του έντονου τρόπου με τον οποίο κάνουν αισθητή την παρουσία τους (ενδυμασία, λατρευτικοί χώροι κλπ). Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο αφού η μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη συνδέεται με συμφέροντα πάσης φύσεως ( οικονομικά, γεωπολιτικά κ.α.) πέραν των πολεμικών συρράξεων και του δημογραφικού προβλήματος.
Κατά τη γνώμη μας ο αριθμός των μεταναστών ισλαμικού θρησκεύματος που μπορεί να γίνει αποδεκτός σε μία μη ισλαμική χώρα όπως η δική μας, πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με θέματα πολιτιστικής συνοχής, εθνικής ασφάλειας και οικονομικής ένταξης αυτών των πληθυσμών. Γενικότερα πάντως, οι μουσουλμάνοι που επιλέγουν να εγκατασταθούν σε μία μη ισλαμικήχώρα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υφίστανται περιορισμοί όσον αφορά στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου ο οποίος-ειρήσθω εν παρόδω – ελάχιστα ή εν μέρει εφαρμόζεται στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες.
Η ερμηνεία του Κορανίου πρέπει να μην εξάπτει τα θρησκευτικά πάθη και να μην υπονομεύει τις αρχές λειτουργίας του πολιτεύματος στις δυτικές χώρες. Μόνον υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή η αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια ο καθρέφτης των αντιδράσεων που προκαλεί σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η χρήση της ισλαμικής μαντήλας. Η προσπάθεια να απαγορευθεί η χρήση της ισλαμικής μαντήλας πηγάζει από μία ακραία αντίληψη περί εκκοσμικευμένης κοινωνίας στην οποία κάθε διακριτικό στην ενδυμασία είτε αυτό είναι σταυρός είτε μαντήλα εἰτε οτιδἠποτε άλλο πρέπει να εξοβελιστεί από τον δημόσιο χώρο. Αντιθέτως η υιοθέτηση προκλητικής ενδυμασίας ( και ανάλογης συμπεριφοράς) από άτομα απροσδιόριστου φύλου θεωρείται άκρως φυσιολογική και δεν πρέπει να ενοχλεί κανένα. Βεβαίως η εμφάνιση γυναικών με μπούρκα αποτελεί ζήτημα άλλης τἀξεως, θέτει ευθέως πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να απαγορευθεί. Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η μπούρκα έλκει την καταγωγή της από προισλαμικές παραδόσεις. Σε όλες τις άλλες όμως περιπτώσεις η μπούρκα συμβολίζει μία όντως ακραία αντίληψη της ισλαμικής θρησκείας η οποία έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού μας ενώ δεν επιβάλλεται από τη διδασκαλία του Ισλάμ.
Όπως προαναφέρθηκε ,η χρήση της ισλαμικής μαντήλας ουδόλως έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες του πολιτισμού μας. Αλλωστε η μαντήλα μάς είναι ηδη γνωστή από τις παραδοσιακές μας ενδυμασίες και ας μην λησμονούμε ότι και η Παναγία φέρει μαντήλα. Με το σκεπτικό αυτό μήπως θα έπρεπε να απαγορευθεί και στους μοναχούς και τις μοναχές να φέρουν ράσο και να εμφανιζονται δημοσίως με ένδυμα αποκαλυπτικό της ιδιότητάς τους;
Το πρόβλημα δεν οφείλεται στην χρήση της ισλαμικής μαντήλας αλλά στην έλλειψη επαρκούς μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, στην άκρατη εκκοσμίκευση ορισμένων χωρών σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές ( ευρωπαϊκός νότος) και στην αλόγιστη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλογενών και αλλοεθνών .
«Κιβωτός της Ορθοδοξίας» 27-11-2019 σελ. 17