Interdisciplinary Journal of Ecclesiastical Law
Τα προϊόντα της Αθωνικής γης
2016-04-25 23:53Από την πρώτη κιόλας φορά που δοκίμασα γλυκά από την Πόλη τα λάτρεψα! Έτσι όλοι οι φίλοι ξέρουν πως έχω μεγάλη αδυναμία στην γεύση τριαντάφυλλο σε γλυκά και ποτά. Με φώναξε λοιπόν μια φίλη στο σπίτι της, μου φέρνει ένα ποτήρι με ένα ροζ υγρό και μου λέει: «Δοκίμασε! Το έφερε ο άντρας μου από το Άγιο όρος!». Μυρίζω, γεύομαι και αισθάνομαι μια πλούσια γεύση τριαντάφυλλου να ρέει στο στόμα μου.
Μου μίλησε για το προϊόν που γεύτηκα: «Είναι τριανταφυλλάδα! Την φτιάχνουν οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών από κόκκινα τριαντάφυλλα που φύονται στην περιοχή. Τα αφήνουν να ζυμωθούν με ζάχαρη και προκύπτει ένα σερμπέτι (ζαχαρούχος χυμός) με ένα απίστευτο άρωμα τριαντάφυλλο. Για να το καταναλώσεις το αραιώνεις. 1 μέρος χυμού με 8 μέρη νερό. Η αναλογία πάει ανάλογα με τις γεύσεις του καθένα». Το πήρα και της λέω τα ξαναλέμε αύριο. Εμφανίζομαι την επόμενη μέρα με μερικά μπολάκια μαλεμπί τριαντάφυλλο. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσεις γλυκά με κρέμα και δροσιστικό όταν το αραιώνεις με παγωμένο νερό, ότι πρέπει για τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού.
Σκέφτηκα, τι άλλα προϊόντα μπορεί να υπάρχουν; Έτσι έψαξα και βρήκα τα προϊόντα που παράγονται από τους μοναχούς του Άγιου Όρους. Κυκλοφορούν με την εμπορική ονομασία «Μοναστηριακά» και έπειτα από μια εκτενή αναζήτηση, επέλεξα και θα σας παρουσιάσω κάποια από αυτά.
Στην περιοχή της Γιοβανίτσας αλλά και σε άλλα σημεία του Άγιου Όρους φύεται η σουσούρα ή ερείκη (Erica manipuliflora), ένας μικρός αειθαλής θάμνος της οικογένειας των ερεικωδών. Ανθοφορεί από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης. Στις περιοχές αυτές συλλέγεται το μέλι σουσούρας, το οποίο είναι ένα ιδιόρρυθμο μέλι. Ανάλογα με την εποχή που συλλέγεται έχει διαφορετικό χρώμα, ιξώδες και γεύση. Το μέλι σουσούρας «Μοναστηριακά» συλλέγεται τον χειμώνα, στην αρχή έχει λαδί χρώμα ενώ όσο περνάει ο καιρός το χρώμα του γίνεται όλο και πιο καφέ. Έχει λεπτό άρωμα, δυνατή γεύση και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγο της εκ φύσεως υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη.. Θεωρείται πολύ θρεπτικό καθώς επίσης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το πυρίτιο, βόριο και βάριο.
Στα προστατευόμενα δάση (από την συνθήκη Natura 2000) του Άγιου Όρους συναντούμε έναν αειθαλή θάμνο που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος, την κουμαριά. Η ονομασία του στην βοτανολογία Arbutus Unedo, προέρχεται από το λατινικό unumedo, που σημαίνει τρώω μόνο ένα, και αναφέρεται στους καρπούς του φυτού που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το πότε και πόσοι θα καταναλωθούν. Από αυτόν τον ιδιαίτερο θάμνο, ο οποίος ανθοφορεί και φέρει ανώριμους και ώριμους καρπούς ταυτόχρονα, βγαίνει το επίσης ιδιαίτερο μέλι κουμαριάς.
Το μέλι αυτό είναι πικρό με μια επίγευση ψημένης καραμέλας, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη και φρουκτόζη, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιών.Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή. Ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά. Περιέχει επίσης ουσίες που βοηθούν σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού καθώς και φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες. Συστήνεται σε άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα και άτομα με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας. Στην χώρα μας το μέλι κουμαριάς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες και στις Αραβικές χώρες.
Στο όρος Άθως ευδοκιμεί επίσης ο Κρόκος (Crocus Sativus) γνωστό στην γαστρονομία ως σαφραν, ο οποίος ανήκει στην τάξη των Λειριωδών και οικογένεια των ιριδοειδών. Ο Αγιορείτικος κρόκος από το Ιερό Κελί του Αγίου Νικολάου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, να καταναλωθεί ως ένα πολύ αρωματικό και θερμαντικό ρόφημα. Έχει ακόμη φαρμακευτικές και λατρευτικές χρήσεις. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα των προϊόντων: «Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι έκαιγαν κρόκο για θυμίαμα στους Θεούς. Το ίδιο συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Ινδία και στην Κίνα. Τα ράσα μάλιστα των Βουδιστών μοναχών είναι βαμμένα με κρόκο. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς ο κρόκος έχει ιδιαίτερη σημασία αφού είναι ένα από τα εξήντα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, δηλαδή του τελετουργικού υλικού που συμβολίζει τα πνευματικά δώρα του Αγίου Πνεύματος τα οποία λαμβάνουν οι πιστοί κατά τη διαδικασία του μυστηρίου του Χρίσματος.»
Παρά το επάγγελμα, η μεγάλη μου αγάπη είναι μία, και είναι ευρέως γνωστή ως μερέντα ή στη γλώσσα της ζαχαροπλαστικής πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα. Πόσοι από μας τους λάτρεις του αλείμματος αυτού δεν διπλοσκεφτόμαστε τη νηστεία μόνο και μόνο επειδή πρέπει να απέχουμε από αυτό; Οι μοναχοί της Ι.Μ. των Εισοδίων της Θεοτόκου μας βοηθούν στη νηστεία και παράγουν το αγαπημένο μας άλειμμα νηστήσιμο, σε δύο διαφορετικές εκδοχές, με λάδι ή χωρίς λάδι. Φτιαγμένη με υλικά από την γη του όρους Άθως, πολύ θρεπτική, χωρίς συντηρητικά και με όλη την γεύση του φουντουκιού σε κάθε κουταλιά.
Στην Ι.Μ Παμμεγίστων Ταξιαρχών εντοπίζονται πολλές χαρουπιές. Το επιστημονικό τους όνομα, Ceratonia Siliqua προέρχεται από την ελληνική λέξη κέρατο, καθώς έτσι αναφέρονται οι ώριμοι καρποί της (ξυλοκέρατο) οι οποίοι έθρεψαν γενιές ολόκληρες Ελλήνων κατά την διάρκεια των πολέμων, όπου άλευρα και ζάχαρη δεν ήταν εύκολο να βρεθούν. Από τους ώριμους λοβούς και μετά από συγκεκριμένη επεξεργασία προκύπτει το χαρουπόμελο. Έχει ήπια γλυκιά γεύση, και πολλές φορές με γλυκόξινη επίγευση, και χρησιμοποιείται από άτομα τα οποία δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής καθώς επίσης για να δώσει την γλυκιά του γεύση σε παγωτά, γιαούρτι, ρυζόγαλο και άλλα προϊόντα. Είναι πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες.
Και αν το χαρουπόμελο δεν σας δελέασε αρκετά, υπάρχουν στην ίδια σειρά, από την ίδια Ιερά Μονή κουλουράκια από χαρουπάλευρο. Ιδιαίτερα θρεπτικά, μυρωδάτα και εύγευστα φτιαγμένα με τα παρακάτω υλικά: Χαρουπάλευρο από χαρούπια της μονής, Ελαιόλαδο, Κανέλα, Γαρύφαλλο, ξύσμα Πορτοκαλιού και Ζάχαρη.
Τα προϊόντα είναι πολλά και μπορώ να συνεχίσω να γράφω για πολύ ακόμη. Αυτό που έχω να προτείνω όμως είναι την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψετε μέχρι το Άγιο Όρος δοκιμάστε από τα προϊόντα των μοναχών.Εσείς που θα πάτε στο Άγιο Όρος στείλτε μου κανένα μπουκαλάκι τριανταφυλλάδα ή λουκούμια τριαντάφυλλο ή νηστήσιμη μερέντα!!
Για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, μπείτε στην σελίδα των προϊόντων και παραγγείλτε τα!!
Πηγές: www.monastiriaka.gr
https://fysiognwsia.blogspot.gr/2013/01/rica.html#axzz46YYoCc5A
https://www.ellinikomeli.gr/melissokomos/2010-12-02-17-26-57/333-koumaria
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%AC
Εικόνες: https://mardeross.com/wp-content/uploads/kesar.jpg
https://www.monastiriaka.gr/images/monastiriaka_photo1771.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3796/10416909405_544e81806a_b.jpg
https://www.monastiriaka.gr/images/monastiriaka_photo2341.jpg
https://www.monastiriaka.gr/images/monastiriaka_photo2340.jpg
https://www.monastiriaka.gr/images/MERENTA-PA210676.jpg
Φράντζας Χριστόφορος
—————